Αρχική ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ «ΦΩΝΗ» ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΝΤΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΚΟΥ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ «ΦΩΝΗ» ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΝΤΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΚΟΥ

Νέα Πελοπόννησος

17684

Συνέντευξη με την υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλο Μεσσηνία με τη «Νέα Πελοπόννησο» του Πέτρου Τατούλη, Ντίνα Νικολάκου

  • Κυρία Νικολάκου, λίγες μέρες πριν τις εκλογές πως αισθάνεσθε που είστε στο επίκεντρο της κριτικής των αντιπάλων συνδυασμών και όχι μόνο; Αυτή η κριτική που ορισμένες φορές ξεπερνά τα όρια σας εξιτάρει, σας πεισμώνει ή σας απογοητεύει;Η κριτική είναι αποδεκτή και είναι αναπόσπαστη με την έννοια της δημοκρατίας. Η λάσπη, οι εμμονές και η εμπάθεια όμως υποδεικνύουν πολιτική ανέχεια. Με προκαλεί θετικά το παιχνίδι της δημοκρατίας και αδιαφορώ παγερά για την πολιτική αμετροέπεια και την ανάγωγη συμπεριφορά. Μπορώ να σταθώ απέναντι σε οποιαδήποτε πολιτική κριτική και να διαπραγματευτώ τις θέσεις μου παραγωγικά προς όφελος των συμπατριωτών μου. Δεν ακολουθώ όμως το παραλήρημα ανθρώπων που είναι καταδικασμένοι να ζήσουν με την αγωγή με την οποία μεγάλωσαν. Η αυτοτιμωρία τους με συγκινεί βέβαια.

 

  • Την τελευταία τριετία στην Περιφέρεια βρεθήκατε σε θέσεις ευθύνης από το ξεκίνημα της προσπάθειας. Τρία χρόνια μετά ποια είναι η αποτίμησή σας;Έργα ενός δισεκατομμυρίου ευρώ βρίσκονται σε εξέλιξη στην Πελοπόννησο. Ποτέ άλλοτε σε κανένα από τα προηγούμενα χρηματοδοτικά προγράμματα που συμμετείχε η χώρα από την ένταξη της στην ΕΟΚ δεν είχε επιτευχθεί τέτοια απορροφητικότητα. Βάλαμε στόχο στην τριετία που πέρασε να ενισχύσουμε την επιχειρηματικότητα για να μειώσουμε την ανεργία και το πετύχαμε μέσα από τις συμφωνίες που κλείσαμε με τις αεροπορικές εταιρίες που αύξησαν δραστικά την τουριστική κίνηση στην Πελοπόννησο. Η Μυθική Πελοπόννησος έγινε της μόδας σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης χτίζοντας μια ταυτότητα και μια υπόσχεση ποιότητας διακοπών στους επόμενους επισκέπτες της για πολλές δεκαετίες στο μέλλον. Δρομολογήσαμε αποτελεσματική λύση στο θέμα των στερεών αποβλήτων στην Πελοπόννησο που για δεκαετίες τιμωρούνταν ως η πιο βρώμικη Περιφέρεια της χώρας. Και εν τέλη σχεδιάσαμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την επόμενη ημέρα, την επόμενη πενταετία.
  • Βρεθήκατε δίπλα στον Πέτρο Τατούλη από το 2010, πολύ πριν το ΠΑΣΟΚ δώσει στήριξη στο εγχείρημά του. Πως έγινε αυτό; Είδατε κάποιο όνειρο, σας γοήτευσε το όραμά του ή απλώς είδατε φως και μπήκατε;…Αντιπαρέρχομαι το ατυχές χιούμορ και ξεκαθαρίζω ότι το όραμα για άδολο, ακομμάτιστο πατριωτισμό που αποτέλεσε το πολιτικό μήνυμα του Πέτρου Τατούλη το 2010 ήταν η μόνη καθαρή πρόταση πριν και μετά την στήριξη της Νέας Πελοποννήσου από το ΠΑΣΟΚ τότε. Πριν και μετά την στήριξη από τη ΝΔ στις παρούσες εκλογές. Αυτό πίστεψα και εγώ μαζί με την πλειοψηφία των συμπατριωτών μου στην Πελοπόννησο. Αυτό καλώ του Πελοποννησίους να πιστέψουν και να τιμήσουν ξανά με την ψήφο τους. Το τρίπτυχο της εντιμότητας, αποτελεσματικότητας και εμπιστοσύνης που δημιουργεί το όραμα αυτό άλλωστε, έγινε οδηγός στην κεντρική πολιτική σκηνή. Το όραμα του άδολου, ακομμάτιστου πατριωτισμού έγινε το μοντέλο που οδηγεί στην σταθερότητα και εμπνέει την εμπιστοσύνη σε πολίτες και πολιτικούς εταίρους, εντός της επικράτειας και μέσα στην Ευρώπη.
  • Μετά την εμπειρία της τριετούς εξουσίας πιστεύετε ότι ο θεσμός της Περιφέρειας έχει μέλλον ή ότι κάποια στιγμή θα έχει την τύχη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, την οποία επίσης υπηρετήσατε, έστω από τη θέση της αντιπολίτευσης; Υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές;Έχοντας ολοκληρώσει την πρώτη περίοδο μετάπτωσης από την μετάβαση της Διορισμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης σε αυτή της Αιρετής Περιφερειακής, όλα δείχνουν ότι το πείραμα πέτυχε. Αρχικά στο επίπεδο των πολιτών που αποδέχτηκαν τους τοπικούς αιρετούς κυβερνήτες τους ως την αποτελεσματικότερη πολιτική εκπροσώπηση του τόπου τους. Αλλά και σε επίπεδο πολιτικής ολοκλήρωσης μια που στην περίοδο της βαθιάς κρίσης οι Περιφέρειες αποτέλεσαν τον σκελετό του κράτους που διατήρησε την συνοχή των πολιτών, ενισχύοντας ταυτόχρονα το αναγκαίο αίσθημα ασφάλειας που κατέρρευσε από την σφοδρότητα της κρίσης.

 

  • Πως βλέπετε το μέλλον και το ρόλο της Πελοποννήσου στη μεταμνημονιακή εποχή, σ’ αυτό που λέμε Νέα Ελλάδα των Περιφερειών σε μια Ευρώπη των Περιφερειών;Το άμεσο μας μέλημα στην νέα αυτή εκλογική αναμέτρηση είναι να δώσουμε απαντήσεις για το πως θα αμβλύνουμε την ανισότητα εντός της γενιάς της κρίσης. Πως θα δημιουργήσουμε, σε ένα περιβάλλον τεχνολογίας και παγκοσμιοποίησης, τους παράγοντες που θα επηρεάσουν θετικά και ανοδικά το εισόδημα του καθενός πολίτη στην Πελοπόννησο. Πως θα δώσουμε επαγγελματικό όραμα καριέρας σε όλο και μεγαλύτερα κομμάτια του πληθυσμού των νέων μας. Η Ελλάδα των Περιφερειών με τέτοια νοοτροπία και όραμα μπορεί να δώσει διέξοδο στη γενιά της κρίσης και όχι μόνο.

 

  • Πως βλέπετε τον προεκλογικό αγώνα και σε διαφέρει από τις προηγούμενες εκλογές;Υπάρχουν δύο διαστάσεις σε αυτό τον προεκλογικό αγώνα. Η πολιτική που αφορά το μέλλον του τόπου και ο αγώνας για εξουσία που αφορά όλους αυτούς τους απόκληρους της κεντρικής πολιτικής που με λαιμαργία κυνηγούν την εξουσία για προσωπικά οφέλη. Η πολιτική διάσταση που είναι και η δύσκολη αφορά τον αγώνα που κάνουμε εμείς και χτίζει την ελπίδα που αποτελεί το εφαλτήριο της προόδου, της ανάπτυξης και της δημοκρατίας. Γιατί επιτέλους ήρθε η ώρα να απενοχοποιήσουμε τους όρους της προόδου που καπηλεύονται αριστεροδεξιά κατά το δοκούν. Πρόοδος είναι η συμμετοχή των συμπατριωτών μας στη διαμόρφωση της καθημερινότητας τους σε ένα περιβάλλον υγιούς ελεύθερης και όχι κρατικοδίαιτης οικονομικής ευμάρειας. Πρόοδος δεν είναι να βολευτούν άεργοι πολιτικοί που χωρίς κανένα ρίσκο διεκδικούν μόνο την προσωπική τους αποκατάσταση και όχι το καλό του τόπου.

 

  • Ως θεματική αντιπεριφερειάρχης με ευθύνη τα έργα και τα οικονομικά της Περιφέρειας δώστε μας ένα στίγμα για τους βασικούς προγραμματικούς πυλώνες του συνδυασμού σας για την επόμενη πενταετία.Αποδείξαμε με το έργο μας την προηγούμενη περίοδο ότι μπορούμε να αναλάβουμε το ρόλο αναδιανομής των πόρων προς τα μεσαία και κατώτερα εισοδήματα με όρους, σχέδιο και διεξόδους παραγωγικούς. Γιατί σήμερα πλέον η περιφερειακή διακυβέρνηση σηματοδοτεί τη μετάβαση από τον πολιτικό πολιτισμό της αντιπαλότητας και των αντιφάσεων στην εποχή της διαφάνειας, της εντιμότητας και των συνθέσεων. Αποτελεί το πολιτικό ανάχωμα στον ευρωσκεπτικισμό και είναι ένα μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας που με μεγαλύτερη ευελιξία και επαφή με τα κέντρα αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης υλοποιεί πολιτικές και διεκδικεί χρηματοδοτήσεις που μέχρι σήμερα χανόντουσαν στη δαιδαλώδη γραφειοκρατία των υπηρεσιών του κεντρικού κράτους.

 

  • Ποιες είναι κατά τη γνώμη σας οι αρετές του Πέτρου Τατούλη και ποιες είναι οι διαφορές από τους άλλους υποψηφίου περιφερειάρχες;Η πιο απλή και συνάμα μεγάλη αρετή του Πέτρου Τατούλη είναι ότι τιμά τον όρο «Πολιτικός». Γιατί βλέπετε σε μια μακρά περίοδο εφησυχασμού, που η Ελληνική κοινωνία και όλο το πολιτικοοικονομικό σύστημα της χώρας, παρότι όλοι πονηρεμένοι, βίωναν μια περίοδο ολοκληρωτικής άγνοιας, lifestyleμεγαλείου, πολιτικής και επιχειρηματικής αμετροέπειας, ο Πέτρος Τατούλης μίλησε έντιμα και καθαρά. Προειδοποίησε για αυτό που συνέβη. Και όχι μόνο. Με το όραμα που κατέθεσε στην κρίση των συμπατριωτών μας για άδολο, ακομμάτιστο, πατριωτισμό στις Περιφερειακές εκλογές του 2010, λίγους μήνες μετά την χρεοκοπία της χώρας, επιβεβαίωσε έμπρακτα την πολιτική του διαύγεια. Τρία χρόνια μετά, έμπρακτα αποτελεί την εγγύηση για την επόμενη ημέρα, ως ένας πετυχημένος κυβερνήτης με έργο που αναγνωρίζεται και επιβραβεύεται στην Ευρώπη των Περιφερειών από τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

  • Εκλέγεστε στη Μεσσηνία, η οποία πολλές φορές με την ψήφο των πολιτών σας έχει εμπιστευθεί. Τώρα καλείτε και πάλι τους Μεσσήνιους να σας ψηφίσουν. Κοιτώντας τους κατάματα ποιος είναι σε αδρές γραμμές ο απολογισμός σας;Κυκλοφορώ στο δρόμο με το κεφάλι ψηλά, όχι μόνο πολιτικά αλλά κυρίως κοινωνικά. Υπηρετώ ένα λειτούργημα με τους καλύτερους όρους που τίθενται υπό την ηγεσία του Πέτρου Τατούλη. Και το αποτέλεσμα με τιμά τόσο τοπικά στην Μεσσηνία όσο και σαν Πελοποννήσια. Ο Πέτρος Τατούλης βλέπετε μέσα από το όραμα του έθεσε στην συνείδηση των συμπατριωτών μου την Πελοπόννησο σε μια ενιαία διάσταση, άδολη, ακομμάτιστη και πάνω από όλα, πατριωτική. Και το συναίσθημα αυτό περικλείεται στην Μυθική Πελοπόννησο που αποτελεί πλέον μόδα σε όλο τον κόσμο. Ο απολογισμός μου λοιπόν αφορά το γεγονός ότι διαλαλώ πως είμαι Πελοποννήσια και όχι μόνο Ελληνίδα.

 

  • Και το μήνυμά σας ενόψει των εκλογών, η κυρίαρχη πρότασή σας για τη Μεσσηνία για να σας ξαναψηφίσουν οι πολίτες ποια είναι;Δεν έχουν χαθεί τα πάντα. Στην μηδενιστική προοπτική της άλλης άποψης των αντιπάλων μας απαντάμε με το όραμα της Ελλάδας των Περιφερειών που μπορεί να προσφέρει την πολιτική πλατφόρμα της συνοχής που έχει ανάγκη ο τόπος μας. Συνοχής που ξεκινά από την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα σε επίπεδο εθνικό αλλά και διαπεριφερειακό. Μια ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, ενισχύοντας την απασχόληση και βελτιώνοντας την ευημερία των ανθρώπων. Να διαμορφώσουμε για την Ελλάδα των Περιφερειών ένα νέο πολιτικό καμβά, εξαλείφοντας την ανισότητα, αποτρέποντας τον πόλεμο των γενεών, στη βάση μιας νέας ελπίδας για αλλαγή νοοτροπίας στην επικράτεια. Που θα δώσει τέλος στην λαιμαργία για έλεγχο και καταστολή της κοινωνίας μέσα από ένα κράτος πατερούλη, κράτος συντεχνιών σοβιετικού τύπου.