Αρχική ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ Περιφέρεια Πελοποννήσου «Να ζει κανείς ή να καπνίζει;»

Περιφέρεια Πελοποννήσου «Να ζει κανείς ή να καπνίζει;»

Νέα Πελοπόννησος

DSC07535

DSC00036_zpsa6b1cbb2Εγκαίνια πολυχώρου εκπαιδευτικών δράσεων κατά του καπνίσματος και βράβευση μαθητών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα

 

H Περιφέρεια Πελοποννήσου συνεχίζοντας την ανάληψη πρωτοβουλιών για την δημιουργική ενασχόληση των νέων και την πολιτιστική τους ανάπτυξη πραγματοποίησε, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Α’ βάθμιας και Β’ βάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου, σειρά δράσεων για την ευαισθητοποίηση των μαθητών, καθώς και την ενθάρρυνση και επιβράβευσή τους.

Ειδικότερα, η φετινή σχολική χρονιά (2013-2014) είναι αφιερωμένη σε δράσεις κατά του καπνίσματος σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ιατρο-Βιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, στο πλαίσιο του Προγράμματος HeartII. Στο πλαίσιο αυτό, υλοποιήθηκε το πρόγραμμα «Να ζει κανείς ή να καπνίζει;» με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της μαθητικής κοινότητας για τους κινδύνους που συνδέονται με τη συνήθεια του καπνίσματος.

Έτσι, δημιουργήθηκε στο πρώην Δημαρχείο Τεγέας Πολυχώρος για την υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων για την Πρόληψη του Καπνίσματος. Στα εγκαίνια του χώρου, που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 30 Απριλίου 2014 παρέστησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας κ. Ευάγγελος Γιαννακούρας, ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Ιωάννης Σμυρνιώτης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Σταύρος Κουκάκης, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Μισθός και ο Καθηγητής κ. Παναγιώτης Μπεχράκης, Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος του Προγράμματος, Συνεργαζόμενος Ερευνητής του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος & Πρόεδρος του EuropeanNetworkforSmokingandTobaccoPrevention. Την τελετή των εγκαινίων παρακολούθησαν εκπρόσωποι της μαθητικής κοινότητας, καθώς και μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Τεγέας, οι οποίοι ήταν και οι πρώτοι κοινωνοί του προγράμματος.

Στόχος της λειτουργίας του Πολυχώρου, που θα επισκέπτονται μαθητές σχολείων της Α’ βάθμιας και Β’ βάθμιας εκπαίδευσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου, είναι η υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων και η ενημέρωση, διαπαιδαγώγηση και παρουσίαση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για την πρόληψη του καπνίσματος και για την προαγωγή της υγείας των μαθητών, καθώς και για τις επιβλαβείς συνέπειες του καπνίσματος. Ο χώρος διαμορφώθηκε και λειτουργεί υπό την εποπτεία του Ιδρύματος Ιατρο-Βιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Ο κ. Μπεχράκης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα πρόληψης του καπνίσματος σε νεαρή ηλικία και στη σπουδαιότητα της ενημέρωσης των μαθητών. Επεσήμανε ότι «το κάπνισμα δεν είναι μαγκιά, αλλά το αντίθετο» και τόνισε εμφατικά τις επιβλαβείς συνέπειες του καπνίσματος όχι μόνο για την υγεία, αλλά και για την ποιότητα ζωής. Επίσης, αναφέρθηκε στις οικονομικές συνέπειες του καπνίσματος δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι το κόστος καπνίσματος τριών μηνών ενός γονέα ισοδυναμεί με την αγορά ενός Η/Υ, ενώ το κόστος καπνίσματος ενός ενήλικα ισοδυναμεί με την αγορά ενός σπιτιού.

Εν συνεχεία,πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση βράβευσηςτων σχολείων και των μαθητών που διακρίθηκαν στο φετινό μαθητικό διαγωνισμό με θέμα «2014 – Να ζει κανείς ή να καπνίζει;», στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης. Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, υλοποιήθηκαν στις σχολικές μονάδες όλης της Περιφέρειας εκπαιδευτικά προγράμματα, ενημερώσεις από επιστημονικά αρμόδιους φορείς και βιωματικές δράσεις. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με τη διεξαγωγή μαθητικού διαγωνισμού στον οποίο συμμετείχαν 30 σχολικές μονάδες και περισσότεροι από 800 μαθητές.

Τα σχολεία που διακρίθηκαν ανά Π.Ε. είναι τα εξής:

Π.Ε. Σχολική Μονάδα
Αργολίδα 4ο Δ.Σ. Άργους
  Γυμνάσιο Κουτσοποδίου
Αρκαδία Δ.Σ. Λεβιδίου
  ΓΕΛ Βυτίνας
Κορινθία 1ο Δ.Σ. Νεμέας
  Γυμνάσιο Λεχαίου
Λακωνία 1ο Δ.Σ. Σκάλας
Μεσσηνία Δ.Σ. Βαλύρας
  Γυμνάσιο Πεταλιδίου

 

Επίσης, τιμητικά βραβεύθηκαν για τη συμμετοχή του τα νηπιαγωγεία:

 

Αρκαδία 5ο Νηπιαγωγείο Τρίπολης
Αρκαδία Νηπιαγωγείο Ζευγολατιού
Λακωνία 5ο Νηπιαγωγείο Σπάρτης

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας κ. Ε. Γιαννακούρας χαιρέτησε την εκδήλωση, συνεχάρη τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς τους για τη δημιουργική τους συμμετοχή και αναφέρθηκε στις επιβλαβείς συνέπειες του καπνίσματος και την ανάγκη πρόληψης του σε νεαρή ηλικία. Χαρακτήρισε την εκδήλωση ως μια από τις πιο σημαντικές και ουσιώδεις της τελευταίας τριετίας και επεσήμανε την εξαιρετική χρησιμότητα του Πολυχώρου για την Πρόληψη του Καπνίσματος ως «οχυρό άμυνας και επίθεσης» στη μάχη κατά του καπνίσματος.

Ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Παιδείας κ. Φ. Στεφανόπουλος εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του σε τέτοιες πρωτοβουλίες. Εξομολογήθηκε ότι είναι δέσμιος της κακής συνήθειας του καπνίσματος και επεσήμανε στους μαθητές ότι είναι σημαντικό να μην ξεκινήσουν τον εθισμό στο τσιγάρο γιατί είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποδεσμευθούν στη συνέχεια. Συνεχάρη τους μαθητές για τη δημιουργική τους συμμετοχή, καθώς και τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς τους για το δύσκολο και σημαντικό έργο που επιτελούν και αναφέρθηκε στα λόγια του Μ. Αλεξάνδρου ότι «στους γονείς οφείλουμε το ζην και στους εκπαιδευτικούς το ευ ζην».

Ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Ι. Σμυρνιώτης χαιρέτησε την πρωτοβουλία αυτή και τη εντυπωσιακή συμμετοχή των μαθητών, ενώ ο Περιφερειακός Διευθυντής κ. Π. Μισθός, αφού ευχαρίστησε την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την ουσιαστική υποστήριξη των δράσεων αυτών, αναφέρθηκε στη συμμετοχή των σχολείων και των μαθητών επισημαίνοντας ότι αξίζουν βραβεία σε όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στο μαθητικό διαγωνισμό και όχι μόνο σε αυτά που διακρίθηκαν.

Στους μαθητές των σχολείων που διακρίθηκαν δόθηκαν δώρα, τα οποία ήταν ευγενική χορηγία της εταιρείας AristoDevelopersκαι των Εκδόσεων Μίλητος, ενώ σε όλους τους συμμετέχοντες μαθητές δόθηκε τιμητικός έπαινος και σε όλα τα σχολεία θα παρασχεθεί εξοπλισμός άθλησης και ψυχαγωγίας.