Αρχική ΕΡΓΑ ΣΤΕΡΕΩΣΗ – ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΩΝ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΟ ΑΡΚΟΥΔΟΡΕΜΑ, ΔΗΜΟΣ...

ΣΤΕΡΕΩΣΗ – ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΩΝ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΟ ΑΡΚΟΥΔΟΡΕΜΑ, ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Νέα Πελοπόννησος

Print

Το Αρκουδόρεμα είναι ένα από τα ιστορικά χωριά της Πελοποννήσου, στις πλαγιές του όρους Μαινάλου στο Νομό Αρκαδίας, τα οποία λειτουργώντας ως καταφύγια αλλά και ορμητήρια των κλεφτών της Επανάστασης του 1821, έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην εποχή  της Τουρκοκρατίας.

Μοναδικό απομεινάρι του παλαιού αυτού χωριού αποτελεί ο Ιερός Ναός της Παναγίας. Η μονόκλιτη αυτή κεραμόσκεπη βασιλική στο εσωτερικό της είναι διακοσμημένη με τοιχογραφίες. Εντοιχισμένη λίθινη επιγραφή, η όποια σώζεται παραπλεύρως της εισόδου αναφέρει πως το έτος κατασκευής του ναού είναι το 1719, ενώ είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Ο ναός είναι χαρακτηρισμένος ως ιστορικό διατηρητέο  μνημείο με την Υ.Α. /Β1/Φ30/42113/908/8-8-1984 (ΦΕΚ 877/2.β./17-12-8).

Ο ναός παρουσιάζει δομικά, οικοδομικά και αισθητικά προβλήματα που θέτουν σε κίνδυνο την διατήρηση του και  υποβαθμίζουν την ιστορική του αξία.

Τα στατικά προβλήματα του ναού επιβαρύνουν και την κατάσταση διατήρησης των τοιχογραφιών στο εσωτερικό του.

 

Παρόμοιες Αναρτήσεις