Αρχική ΕΡΓΑ ΣΤΕΡΕΩΣΗ – ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΟ ΣΤΕΙΡΙ, ΚΟΡΦΟΥ...

ΣΤΕΡΕΩΣΗ – ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΟ ΣΤΕΙΡΙ, ΚΟΡΦΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΟΛΥΓΕΙΑΣ, Ν. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Νέα Πελοπόννησος

Print

 

Η έκταση στην οποία βρίσκεται ο ναός, έχει εμβαδόν 2734,81τ.μ., τοποθετείται σε ύψωμα πάνω από το λιμανάκι του Κόρφου, στη βορειοανατολική παραλία του Σαρωνικού κόλπου. Το μνημείο είναι κηρυγμένο με την ΥΑ 99791/3277/24-10-1951 (ΦΕΚ 219/Β/31-10-1951).

Η ονομασία της Παναγίας συνδέεται πιθανότατα με τον Όσιο Λουκά τον Στειριώτη, ο οποίος διέμεινε, σύμφωνα με το Βίο του, για δέκα χρόνια (918-928μ.Χ.) στην Κορινθία.

Ανήκει στον τύπο του σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού με συνεπτυγμένο το δυτικό σκέλος. Όλα σχεδόν τα παραδείγματα του συγκεκριμένου τύπου ναού οικοδομήθηκαν ως καθολικά μονών και χρονολογούνται από τα μέσα του 10ου έως τα τέλη του 11ου. Η Παναγία του Στείρη χρονολογείται στο Α’ μισό του 11ου αιωνα όπως και η πλειονότητα παρόμοιων μνημείων. Τα περισσότερα μνημεία με την ανάλογη τυπολογική διάταξη επιχωριάζουν στη νότια Πελοπόννησο, στην Αττική και στην Εύβοια. Στην Κορινθία απαντά σε ένα ακόμη μεσοβυζαντινό ναό, στον Άγιο Ανδρέα Λουτρακίου.

Στο περιβάλλοντα χώρο, ο οποίος οριοθετείται με κοινό συρματόπλεγμα, ο οποίος δεν είναι διαμορφωμένος υπάρχουν παλαιότερες και νεότερες κατασκευές. Στο βόρειο τμήμα σώζονται λίθινα καμαροσκεπή κτίσματα, ενώ στη βορειοδυτική γωνία του ναού υπάρχει το νεότερης κατασκευής καμπαναριό. Τα ερείπια των κτισμάτων στο βόρειο τμήμα του περιβάλλοντος του ναού μαρτυρούν αρχικά τη χρήση του χώρου ως μοναστήρι και πιθανόν να είχαν χρήση τράπεζας της μονής.

Εσωτερικά, ο ναός κοσμείται από τοιχογραφίες του 1668 του Θεοδούλου Κακαβά σύμφωνα με επιγραφή στο ανώφλι της εσωτερικής θύρας. Ο νάρθηκας εσωτερικά δεν φέρει τοιχογραφίες. Στο ναό υπάρχουν επίσης γλυπτά βυζαντινής εποχής ενσωματωμένα στην τοιχοποιία, στο τέμπλο και διάσπαρτα στο χώρο του ιερού, τα οποία είναι δυνατό να αποδοθούν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους.

 

 

Παρόμοιες Αναρτήσεις