Αρχική ΕΡΓΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ – ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΟΝΙΜΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΕΙΑΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ – ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΟΝΙΜΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΕΙΑΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

Νέα Πελοπόννησος

Print

Το Βυζαντινό Μουσείο Αργολίδας θα στεγαστεί, βάσει της Υ.Α. ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Β2/Φ21-05/32520/544/25-9-1992, στη Δυτική Πτέρυγα των Στρατώνων Καποδίστρια στο Άργος.

Το συγκρότημα των Στρατώνων, ιστορικό διατηρητέο κτίσμα βάσει της ΥΠΠΕ/ΑΡΧ/Α1/Φ04/3500/178/24-1-1978 (ΦΕΚ 69/Β/31-1-1978) Υπουργικής Απόφασης, βρίσκεται σε κεντρική θέση της πόλης και σε μεγάλη εγγύτητα με το νεοκλασικό κτίσμα της Δημοτικής Αγοράς και το Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους. Οικοδομήθηκε με εντολή του Ιωάννη Καποδίστρια και με αρχιτέκτονα τον Λάμπρο Ζαβό, το 1828-1829, προκειμένου να στεγάσει το ιππικό του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Αρχικά, το συγκρότημα ήταν τετράπλευρο, με υπερυψωμένη τη βόρεια πτέρυγα, η οποία σήμερα δεν σώζεται. Στη σημερινή του μορφή συνίσταται σε τρεις πτέρυγες (ανατολική, νότια, δυτική), έχοντας σε κάτοψη σχήμα Π.

Η ίδρυση του Βυζαντινού Μουσείου Αργολίδας εντάσσεται στον ευρύτερο προγραμματισμό του ΥΠΠΟΤ για τη δημιουργία ενός δυναμικού πολιτιστικού δικτύου στην πόλη του Άργους (Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους – Βυζαντινό Μουσείο – Νεοκλασική Δημοτική Αγορά – μελλοντικό Επιγραφικό Μουσείο στην ανατολική πτέρυγα των Στρατώνων), με κύρια επιδίωξη την προσφορά μιας πολυεπίπεδης εμπειρίας στον σύγχρονο επισκέπτη. Στόχος μας είναι: α) η επαφή των εγχώριων και μη επισκεπτών με την άγνωστη μέχρι σήμερα παρουσία της Αργολίδας στον Μεσαίωνα, β) η ποιοτική αναβάθμιση της ζωής των Αργείων, με την αξιοποίηση ενός ιστορικού κτιρίου που πέραν της μόνιμης έκθεσης, διαθέτει αύλειο χώρο, όπου θα φιλοξενούνται υψηλής ποιότητας πολιτιστικές εκδηλώσεις, γ) να αποτελέσει το Άργος πόλο έλξης του μεγάλου αριθμού τουριστών που προσελκύει η Αργολίδα σε όλη τη διάρκεια του έτους, δ) η στενή συνεργασία με τη Δ΄ ΕΠΚΑ και το Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους με την από κοινού διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, περιοδικών εκθέσεων και πολιτιστικών εκδηλώσεων, ε) η πραγματοποίηση σεμιναρίων, συνεδρίων και ημερίδων που θα ενισχύσουν τον ερευνητικό χαρακτήρα του Μουσείου.

Παρόμοιες Αναρτήσεις