Αρχική ΕΡΓΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ – ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΒΡΑΧΟΥ ΝΕΜΕΑΣ, ΔΗΜΟΥ ΝΕΜΕΑΣ, Ν. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ – ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΒΡΑΧΟΥ ΝΕΜΕΑΣ, ΔΗΜΟΥ ΝΕΜΕΑΣ, Ν. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Νέα Πελοπόννησος

Print

Πρόκειται για κτίσμα προσκολλημένο σε κατακόρυφο βράχο που διαμορφώνεται σε διαφορετικά επίπεδα με το μικρό καθολικό στο υψηλότερο σημείο. Η μονή είναι κηρυγμένη ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο με την ΥΑ 15904/24-11-1962 (ΦΕΚ 473/Β/17-12-1962).

Στο πλάτωμα που διαμορφώνεται στο χαμηλότερο επίπεδο του αύλειου χώρου υπάρχει νεότερη διώροφη οικοδομή – Αρχονταρίκι, που σύμφωνα με εγχάρακτη επιγραφή πάνω από την είσοδο του ορόφου, αναγέρθηκε το 1847.

Το συγκρότημα της Ιεράς Μονής περιβάλλεται ανατολικά, βόρεια και νότια με τείχος, έχοντας στη βόρεια πλευρά του επιβλητική καμαροσκεπή είσοδο.

Στην νότια πλευρά υπάρχει μια δεύτερη είσοδος της οποίας σώζονται μόνο οι παραστάδες. Δυτικά υψώνεται ο επιβλητικός βράχος.

Η Μονή απέχει από το κέντρο της πόλης της Νεμέας περίπου 1000 μέτρα και υπάρχει ασφαλτοστρωμένος δρόμος που οδηγεί στη βόρεια πλευρά της. Εξωτερικά της κύριας εισόδου υπάρχει λιθόστρωτο μονοπάτι μήκους 60 μέτρων περίπου.

Η προσέγγιση στη νότια είσοδο δεν είναι σήμερα δυνατή, λόγω του απόκρημνου και δύσβατου τοπίου.

Εσωτερικά από τη βόρεια  κύρια είσοδο υπάρχουν λιθόστρωτες διαδρομές και σκαλοπάτια που οδηγούν στους χώρους των κελιών που διαμορφώνονται σε διαφορετικά επίπεδα ανάλογα με τη μορφολογία του βράχου.

Χρονολογικά η Μονή αναφέρεται από τον 12ο αιώνα, αλλά η σημερινή μορφή της χρονολογείται κατά τον 17ο αιώνα.

Η Μονή χρησιμοποιήθηκε πριν την επανάσταση ως ορμητήριο του Παπαφλέσσα, των φιλικών της Κορινθίας και ως νοσοκομείο των επαναστατών.

Σήμερα το μικρό μονόχωρο καθολικό της Μονής λειτουργεί περιστασιακά κατά την διάρκεια του έτους, ενώ την ημέρα της εορτής της Παναγίας, 15 Αυγούστου, συγκεντρώνει πάρα πολλούς προσκυνητές οι οποίοι διαμένουν (ολονυκτία ) στους χώρους της Μονής.

 

Παρόμοιες Αναρτήσεις