Αρχική ΕΡΓΑ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΑΚΡΟΝΑΥΠΛΙΑΣ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ. Δ. ΝΑΥΠΛΙΟΥ, Ν. ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΑΚΡΟΝΑΥΠΛΙΑΣ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ. Δ. ΝΑΥΠΛΙΟΥ, Ν. ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

Νέα Πελοπόννησος

Print

 

Το Κάστρο της Ακροναυπλίας, που βρίσκεται νοτίως της παλαιάς πόλης του Ναυπλίου, αποτελούσε τον περιτειχισμένο οικισμό της πόλης από την αρχαιότητα έως και τα τέλη του 17ου αιώνα. Η οχύρωσή του, η οποία περιλάμβανε εξωτερικό περίβολο και εγκάρσια τείχη, με πύργους, προμαχώνες, διαβατικά και πύλες, έχει καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό.

 

Πρόκειται για μέγιστης σπουδαιότητας αρχαιολογικό χώρο του Ναυπλίου, που έχει χαρακτηριστεί ως βυζαντινό μνημείο με το Β.Δ. 25-2-1922 (ΦΕΚ 28/Α/26-2-1922) και ως αρχαιολογικός χώρος και ιστορικό διατηρητέο μνημείο με την Υ.Α. 11707/14-6-1966 (ΦΕΚ 429/Β/8-7-1966).

 

Το σύνολο του Κάστρου της Ακροναυπλίας περιλαμβάνει με βάση την διάκριση από δυτικά προς τα ανατολικά τις επιμέρους περιοχές, όπως είναι η περιοχή του «ρωμαίικου κάστρου», η περιοχή της «Πύλης Sagredo – Πύργου Ωρολογίου», η περιοχή της «Δεξαμενής», η περιοχή του «Τείχους Gambello», η περιοχή «Νοσοκομείου-Αγίων Αναργύρων», η περιοχή του «Ανατολικού τείχους», η περιοχή του «Ξενοδοχείου Ξενία» και η περιοχή των «Προμαχώνων Toron και Grimani».

 

Το Κάστρο της Ακροναυπλίας αποτελεί έναν αρχαιολογικό χώρο βαρύτατα υποβαθμισμένο, παρ’ ότι βρίσκεται εντός της πόλης του Ναυπλίου, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη απαξίωση του χώρου και το μεγαλύτερο και πιο ενδιαφέρον τμήμα του οποίου έχει καταστεί μη επισκέψιμο (π.χ. «Φράγκικο Κάστρο» δυτικά της τραβέρσας Gambello, ναός Αγίων Θεοδώρων, «Ρωμέικο Κάστρο» κλπ.).

 

Παρόμοιες Αναρτήσεις