Αρχική ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ ΤΙ ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΕΜΑΣ Cosmo.gr – Ο Πέτρος Τατούλης στο cosmo.gr

Cosmo.gr – Ο Πέτρος Τατούλης στο cosmo.gr

Νέα Πελοπόννησος

Σε μία συνένετυξη εφ’όλης της ύλης, ο υποψήφιος για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης μιλά για τον νέο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης, για τις δυνατότητες της Περιφέρειας να διαχειριστεί τα έργα στην περιοχή της, αλλά και τα μέτρα για την ενίσχυση της διαφάνειας στη διαχείριση

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης

Θα θέλαμε να μας δώσετε μία σειρά από προτεραιότητες τις οποίες θα αξιοποιήσετε από τη χρηματοδότηση στις περιφέρειες

Αρχική μας προτεραιότητα και αντικειμενικός σκοπός είναι η Νέα Πελοπόννησος να γίνει μια Ευρωπαϊκή Περιφέρεια. Το παρελθόν κύριε Μπαμιατζή απέδειξε ότι οι αποσπασματικές και ευκαιριακές πολιτικές δεν βοήθησαν ούτε τον τόπο ούτε τους ανθρώπους του. Ζούμε στον ενιαίο Ευρωπαϊκό χώρο που δίνει μεγάλες ευκαιρίες. Για να τις εκμεταλλευτούμε, ωστόσο, απαιτείται σημαντική τεχνογνωσία και συγκροτημένο σχέδιο. Αν δεν αξιοποιήσουμε αυτά τα εργαλεία, αντί για ευκαιρίες θα βρεθούμε μπροστά σε κινδύνους και απειλές.

Αμέσως μετά τις εκλογές θα αναρτήσουμε σε διαβούλευση το στρατηγικό μας σχέδιο για την ανάπτυξη, με χρονοδιαγράμματα υλοποίησης. Θα δεχθούμε και θα εξετάσουμε με μεγάλη προσοχή τις προτάσεις που θα υποβληθούν.

Παράλληλα, θα προβούμε σε συναντήσεις με υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται ήδη στην Πελοπόννησο ή έχουν εκδηλώσει επενδυτικό ενδιαφέρον για την περιοχή.

Θα επιδιώξουμε θεσμική συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το οποίο θα έχει ρόλο και άποψη. Θεσμοθετούμε ετήσιο δημόσιο απολογισμό πεπραγμένων, προκειμένου να ελέγχεται η ανταποδοτικότητα των διατιθέμενων πόρων και να αξιολογείται η αποτελεσματικότητα των φορέων διαχείρισης.

Μέσα στον πρώτο δίμηνο του 2011 θα γίνει εκτενής παρουσίαση του ολοκληρωμένου στρατηγικού μας σχεδιασμού για την Ανάπτυξη της Περιφέρειας με όλες τις παραμέτρους, στόχους, πόρους, χρονοδιάγραμμα και οργανόγραμμα ομάδας υλοποίησης.

Τι μπορεί να αλλάξει πραγματικά ένας Περιφερειάρχης, ποιες είναι οι δυνατότητές του; Για παράδειγμα, τι μπορεί να αλλάξει σε μια μεγάλη πόλη, ως προς το κυκλοφοριακό και την αναβάθμιση του περιβάλλοντος;

Η Περιφέρεια πρέπει να αποκτήσει ρόλο συντονιστή και να ασκήσει ουσιαστικό ρόλο στην ωρίμανση των έργων τόσο σε περιφερειακό όσο και σε δημοτικό επίπεδο για υπάρξει αποτελεσματικότητα των σχεδιασμών. Στην «Νέα Πελοπόννησο» υποστηρίζουμε την προσέγγιση του τομέα των μελετών και της υλοποίησης των έργων στη βάση ενός νέου μοντέλου συνεχών και διαφανών ελέγχων.

Οι στόχοι του Περιφερειακού Προγράμματος για την Πελοπόννησο του ΕΣΠΑ για το 2007-2013, όπως έχουν ήδη προσδιορισθεί (περιβαλλοντικές υποδομές, αντιμετώπιση ρύπανσης, αναβάθμιση αστικού περιβάλλοντος, βελτίωση υποδομών στις μεταφορές, τόνωση της επιχειρηματικότητας των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της πράσινης επιχειρηματικότητας, διασύνδεση τουριστικών υπηρεσιών και πολιτιστικών μνημείων, αναβάθμιση υπηρεσιών πρόνοιας για παιδιά και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, ενίσχυση υποδομών εκπαίδευσης) κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Θεωρούμε απαραίτητη την υλοποίησή τους και παράλληλα προκρίνουμε νέους στόχους, που θα αποτελέσουν τη βάση καινούργιων, επεξεργασμένων προγραμμάτων.

Σημαντικός τομέας αυτών των εκλογών είναι και η ασφάλεια του πολίτη. Με ποια μέσα δύναται ο Περιφερειάρχης να παρέμβει στα θέματα της ασφάλειας και του παραεμπορίου; Μπορεί να συμβάλλει στην ομαλή ένταξη των μεταναστών στην κοινωνία;

Η ένταξη των μεταναστών στις κοινωνίες της περιφέρειας Πελοποννήσου αποτελεί μια σημαντική συνέχεια της οικονομικής ένταξης τους που έχει συντελεστεί σταδιακά και με ήπιους όρους τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Η πολιτογράφηση των συμπολιτών μας αυτών θα οδηγήσει στην περαιτέρω ένταξη τους στους κανόνες ασφαλείας της Ελληνικής κοινωνίας.

Μια τέτοια διαδικασία όμως δεν πρέπει να εφαρμοστεί εσπευσμένα ως ανταμοιβή αλλά ως ολοκλήρωση της ένταξης τους στην κοινωνία με πρόγραμμα, κανόνες και προοπτικές. Είναι καιρός να ασκήσουμε την πολιτική του αυτονόητου, της εφαρμογής των νόμων δηλαδή. Η κοινωνική ένταξη των μεταναστών, βλέπετε κύριε Μπαμιατζή, αφορά μια δυναμική πορεία που ξεκινά με την είσοδο του μετανάστη στη χώρα, ακολουθεί η πολιτογράφηση του, που λειτουργεί καταλυτικά στην διαδικασία ένταξής του στην κοινωνία και ολοκληρώνεται με την πολιτική επικύρωσή της.

Με λίγα λόγια η απόκτηση της ιθαγένειας είτε λόγω γέννησης σε οικογένεια νομίμων μεταναστών είτε λόγω φοίτησης σε ελληνικό σχολείο. Μια τέτοια πολιτική προσελκύει όσους επιθυμούν να γίνουν πλήρως Έλληνες επειδή έτσι νοιώθουν, αποκλείει ταυτόχρονα όσους θέλουν να περάσουν από τη χώρα χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα ως πύλη εισόδου στην Ε.Ε., συμβάλλοντας ενεργά στην πρακτική της ασφάλειας αλλά και στο αντίστοιχο αίσθημα που χρειάζεται η κοινωνία για να λειτουργεί.

Βρίσκονται σε ισχύ πλέον τα μέτρα κατά του καπνίσματος. Πώς σκοπεύετε να κινηθείτε στο θέμα αυτό;

Είναι χρήσιμο να αναφέρω ότι προσωπικά δεν καπνίζω και σαν γιατρός προτρέπω τους συμπολίτες μου να κάνουν το ίδιο με προσωπική επιλογή τους. Τα μέτρα κατά του καπνίσματος αποτελούν εφαρμογή μιας Ευρωπαϊκής οδηγίας που κεντρικό στοιχείο της έχει την προστασία της υγείας των πολιτών της Ευρώπης.

Πρωτογενώς αφορά τους καπνιστές και δευτερογενώς τους παθητικούς καπνιστές. Η στρέβλωση που υπάρχει στην κοινωνία σχετικά με τα δικαιώματα και των δυο κατηγοριών έχει μεταφερθεί και στην εφαρμογή του νόμου αυτού. Στο χωρίο μου το Καστρί κύριε Μπαμιατζή όταν τίθεται το ερώτημα στους αγρότες «τι προτιμάς ανηφόρα η κατηφόρα» η απάντηση απλοϊκά είναι «χάθηκε το ίσιωμα».

Στη χώρα μας βλέπετε έχουμε ξεχάσει τις απλές αυτές αλήθειες που καθορίζουν την κοινωνική δομή και την λειτουργία της με όρους ισοτιμίας και ισονομίας. Οδηγούμε με την πρακτική μας τους πολίτες σε ομαδοποιήσεις και αντιπαραθέσεις που και δεν δίνουν λύσεις και δημιουργούν περισσότερα προβλήματα. Η εφαρμογή των νόμων αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωση μας απέναντι στον παραλογισμό της επικράτησης μιας ομάδας πολιτών απέναντι σε μια άλλη.

Οι ΟΤΑ είναι υπερχρεωμένοι. Πώς θα αντιμετωπίσετε το πρόβλημα των υπέρογκων χρεών τους;

Με το νέο πλαίσιο του «Καλλικράτη», οι Περιφέρειες δεν έχουν πλέον υπηρεσιακή εξάρτηση από το Υπουργείο Εσωτερικών. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να χτίσουμε γέφυρες επικοινωνίας απευθείας με την ΕΕ. Στην κατεύθυνση αυτή υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες άντλησης πόρων. Και θα τις εξαντλήσουμε. Χρηματοδοτικά Εργαλεία που σήμερα δεν τα έχει αγγίξει καμιά Ελληνική Περιφέρεια όπως τα Ταμεία Αναχρηματοδότησης (Πρόγραμμα για την Κοινή Ευρωπαϊκή Στήριξη για τις Βιώσιμες Επενδύσεις σε Αστικές Περιοχές – Jessica, Jeremie, Προγράμματα Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κλπ), τα Ειδικά Ταμεία χρηματοδότησης της ωρίμανσης και υλοποίησης ενεργειακών έργων (Πρωτοβουλία ELENA για την ανάπτυξη βιώσιμων ενεργειακών επενδύσεων), αλλά και οριζόντια προγράμματα όπως το περιβαλλοντικόLIFE+, το ενεργειακό EIE, το διασυνοριακό Interreg, το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα FP7, θα αποτελέσουν κεντρικό μας στόχο.

Ανελαστικό στόχο για το πρώτο έτος θα αποτελέσει η άμεση ενεργοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων του Περιφερειακού Προγράμματος από το ΕΣΠΑ. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες: δεν υπάρχουν ώριμες και πλήρεις μελέτες, οι διαδικασίες δημοπράτησης παίρνουν χρόνο. Θα στηρίξουμε τους φορείς υλοποίησης των έργων, απαιτώντας όμως ταυτοχρόνως από αυτούς υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα. Στόχος μας, να υπογραφούν οι συμβάσεις όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, όχι μόνο για να αυξηθεί η απορροφητικότητα του Προγράμματος, αλλά και για να αναζωογονηθεί η αγορά.

Παράλληλα, θα παρεμβαίνουμε συνεχώς για την προώθηση των έργων και δράσεων που αφορούν την Περιφέρεια Πελοποννήσου και πρόκειται να χρηματοδοτηθούν από τα Τομεακά προγράμματα του ΕΣΠΑ, τα οποία διαχειρίζεται η κεντρική διοίκηση. Το έχουμε αποδείξει στο παρελθόν, ότι γνωρίζουμε να διεκδικούμε πόρους και να παρεμβαίνουμε για την υπέρβαση των γραφειοκρατικών δυσκολιών.

Τα ΣΔΙΤ (Συγχρηματοδοτούμενα Έργα Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα) και οι δυνατότητες που αυτά δίνουν για επιχειρηματικές συνέργειες και όχι απλές αντιπαροχές είναι τομέας με μεγάλες δυνατότητες και θα τον αξιοποιήσουμε σε όλες τις κατευθύνσεις.

Μέχρι και το 2006 υπήρξατε υφυπουργός και μέλος της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Τώρα διεκδικείτε το χρίσμα με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ. Πιστεύετε πως αυτό μπορεί να μετρήσει αρνητικά;

Η «Νέα Πελοπόννησος» είναι ξεκάθαρα μια ανεξάρτητη πρωτοβουλία. Είναι ανεξάρτητη γιατί πηγάζει από μια νέα αντισυμβατική κοινωνική συλλογικότητα. Είναι ανεξάρτητη γιατί απευθύνθηκε στον κάθε πολίτη, από όποιον χώρο κι αν προέρχεται. Είναι ανεξάρτητη γιατί δεν εμφορείται από μικροπολιτικές εξαρτήσεις και προσωπικές ιδιοτέλειες.

Κυρίως όμως είναι ανεξάρτητη γιατί δεν αποσκοπεί σε κομματικά οφέλη και δεν είναι υποτελής σε αυτά. Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος, να προκόψει ο τόπος μας. Να φτιάξουμε ένα πιο φωτεινό κι ελπιδοφόρο μέλλον για τα παιδιά μας.

Η σημερινή στήριξη της υπερκομματικής και ξεκάθαρα υπερβατικής προσπάθειας που επιχειρείται στην Πελοπόννησο από πολιτικούς οργανισμούς βασίζεται στην κοινή μας πεποίθηση ότι ο «Καλλικράτης» είναι ένας νέος θεσμός που μπορεί να δρομολογήσει την ανάπτυξη για τον τόπο μας και να εξασφαλίσει ευημερία στους πολίτες.

Cosmo.gr – Ο Πέτρος Τατούλης στο cosmo.gr.