Αρχική ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ Ομιλία Πέτρου Τατούλη στην Καλαμάτα

Ομιλία Πέτρου Τατούλη στην Καλαμάτα

Νέα Πελοπόννησος

Φίλες και Φίλοι μου, συμπατριώτες και συμπατριώτισσες,

Φίλες και Φίλοι μου, Πελοποννήσιοι συμπολίτες μου,

Σας ευχαριστώ θερμά για την υποδοχή σας. Σας ευχαριστώ που είστε κοντά μας σήμερα. Κυρίως όμως σας ευχαριστώ για την μεγάλη αγκαλιά που ανοίξατε στη Νέα Πελοπόννησο. Σας ευχαριστώ για τη διάθεση που δείξατε να ακούσετε το νέο, το καινοτόμο, το αληθινό κι ανθρώπινο, το βαθιά πατριωτικό,

που αυτό το εγχείρημα φέρνει μαζί του.

Η Νέα Πελοπόννησος είναι ένας υπερβατικός οργανισμός. Είναι ένας πολυσυλλεκτικός, υπερκομματικός, διαδραστικός, ανοικτός και ενωτικός οργανισμός. Η Νέα Πελοπόννησος είναι ένας βαθιά πολιτικός οργανισμός. Η Νέα Πελοπόννησος είναι μια νέα πατρίδα. Είναι η νέα πατρίδα που μας αξίζει. Είναι η νέα πατρίδα, που έχουμε αρχίσει ήδη να κτίζουμε. Αυτόν τον άδολο και ακομμάτιστο πατριωτισμό

υπηρετεί η πολιτική μας πρωτοβουλία.

Αυτόν, τον δικό σας πατριωτισμό, Μεσσήνιοι πολίτες, εκφράζουμε.

Φίλες και Φίλοι μου Μεσσήνιοι συμπολίτες μου,

Τώρα που φτάσαμε στην τελική ευθεία, λίγο προτού η κάλπη ανοίξει την πόρτα στο μέλλον, είμαστε όλοι εδώ μαζί. Ο Χρήστος ο Μαλαπάνης,  ένας άνθρωπος με σημαντικές γνώσεις, διοικητική εμπειρία, και μεγάλες τεχνοκρατικές ικανότητες. Μαζί μας είναι και οι υποψήφιες και οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι της Νέας Πελοποννήσου,

όλοι αξιόλογοι, επιτυχημένοι, δραστήριοι και μαχητικοί. Μια ομάδα δυνατή. Μια ομάδα με ψυχή. Μια ομάδα με όρεξη για δουλειά.

Είμαστε λοιπόν όλοι εδώ, εσείς κι εμείς, για να κάνουμε τον απολογισμό της προεκλογικής διαδρομής. Για να δεσμευτούμε μαζί για την επόμενη ημέρα.

Γιατί η επόμενη ημέρα θα απαιτήσει πολλή δουλειά και συντονισμένη προσπάθεια.

Είμαστε όμως εδώ και για έναν άλλο λόγο. Είμαστε εδώ για να ζήσουμε την μεγάλη γιορτή που έρχεται.

Γιατί οι εκλογές της 7ης Νοεμβρίου θα είναι μια μεγάλη γιορτή, όχι μόνο γιορτή εκλογικής νίκης. Αλλά κυρίως γιορτή για το φως που ήδη η Νέα Πελοπόννησος έφερε. Για τη νέα προοπτική που ήδη διαμόρφωσε η δημιουργική σύνθεση που εμείς εκφράσαμε. Για την ισχυρή συστράτευση που ήδη πετύχαμε.

Για την καινούρια μέρα που ήδη ανέτειλε στην Πελοπόννησο. Για την καλύτερη ημέρα/ που ήδη χάραξε για εμάς και τον τόπο μας.

Κυρίες και κύριοι,

Δεν είναι καιρός για πανηγυρικές ομιλίες. Δεν υπάρχει ούτε μια ώρα να χάνουμε στα προεκλογικά καβγαδάκια που ορισμένοι επιμένουν να στήνουνε. Δεν τους ακολουθούμε στον δικό τους κατήφορο. Δεν μένουμε σε δοκιμασμένες, πλην όμως αποτυχημένες επιλογές. Δεν βουλιάζουμε μαζί τους στη λάσπη που οι ίδιοι απλώσανε.  Έχουμε όλοι αντιληφθεί ότι η ελπίδα μας είμαστε εμείς./ Η ελπίδα μας είμαστε  εμείς οι ίδιοι.

Κι αυτήν την ελπίδα, τη νιώθουμε να φυσάει σαν άνεμος απ’ άκρη σ’ άκρη της Πελοποννήσου. Και σήμερα εδώ, τη νιώθω μαζί σας. Φυσάει μια δημιουργική θύελλα αλλαγής. Περπάτησα ολόκληρη την Μεσσηνία. Μίλησα με χιλιάδες ανθρώπους. Άκουσα πολλά. Ένιωσα την οργή. Κυρίως των νέων ανθρώπων, η οποία πολλές φορές είναι κατά δικαίων και αδίκων , διότι έτσι είναι οι νέοι.

Έζησα την καθολική αγωνία για το αύριο.

Παράλληλα όμως, διαπίστωσα και μια βαθιά ωριμότητα κι υπευθυνότητα, που συνήθως οι πολιτικοί αγνοούν, θεωρώντας τους πολίτες μια εύπλαστη μάζα που μπορούν να κατευθύνουν ανάλογα με τις δικές τους ιδιοτελείς επιδιώξεις. Άκουσα πολλές φορές το «Πέτρο μπορούμε, μπορούμε να βγούμε απ’ τη μιζέρια. Απ’ τη μιζέρια που δεν μας αξίζει».Οι Έλληνες είμαστε υπερήφανος λαός. Πολλά μπορούμε να αντέξουμε. Την καταδίκη στη μιζέρια όμως όχι. Αντιληφθήκαμε τα λάθη μας. Είδαμε γυμνούς εκείνους που διαχρονικά μας ζημίωσαν.

Και σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η δική σας συστράτευση σε αυτόν τον κοινό αγώνα στέλνει όμως κι ένα διαφορετικό, πιο ηχηρό μήνυμα. Ένα ηχηρό μήνυμα για μια διαφορετική άσκηση πολιτικής. Ένα μήνυμα που θα φθάσει την Κυριακή το βράδυ σε όλην την χώρα. Το μήνυμα ότι οι πολίτες, εσείς είστε η αρχή της αλλαγής. Το μήνυμα ότι οι πολίτες, εσείς είστε η Αρχή της Νέας Περιφέρειας. Η νίκη του δικού μας πρωτοποριακού εγχειρήματος είναι νίκη κοινωνική, είναι νίκη και πολιτική, είναι νίκη …Δημοκρατίας. Πέρασε ο καιρός της παραδοσιακής πολιτικής, αυτή που μέχρι σήμερα έχουμε γνωρίσει, που  ξεκινάει από την κορυφή και διαχέεται στη βάση, μέσα από προσταγές και διατάγματα. Αυτό το μοντέλο – από πάνω προς τα κάτω- είναι αποτυχημένο διαχρονικά και είναι υπεύθυνο για το ναυάγιο όλων των μεγάλων αλλαγών, που είχε ανάγκη η χώρα, κι όμως δεν έγιναν ποτέ.

Εμείς, μαζί εσείς κι εμείς,  αναλάβαμε ένα καινούριο πρωτόγνωρο εγχείρημα. Ένα εγχείρημα πρωτοποριακό που ξεκίνησε από την ίδια την κοινωνία, αφουγκράστηκε τα υπόγεια ρεύματά της, και εκφράστηκε με αυτήν την νέα αντισυμβατική κοινωνική συλλογικότητα. Αυτή η συλλογικότητα είναι σήμερα πλειοψηφική. Αυτή η συλλογικότητα είναι σήμερα ξεκάθαρα υπερβατική. Αυτή η συλλογικότητα βάζει τα θεμέλια για μια νέα και σύγχρονη άσκηση πολιτικής. Αυτή η συλλογικότητα μπορεί, πατώντας γερά πάνω στο νέο θεσμό, να εκφράσει ένα ρεαλιστικό όραμα και να πετύχει τους στόχους της. Αυτή, αν θέλετε είναι και η πορεία όλης αυτής της προεκλογικής διαδρομής, όπως την ζω τους τελευταίους πέντε μήνες. Και σήμερα μπορώ πια να το πω με μεγάλη βεβαιότητα.

Η «Νέα Πελοπόννησος» ξεκίνησε από εσάς. Η Νέα Πελοπόννησος είναι το δικό σας παιδί.  Η Νέα Πελοπόννησος είναι η δική σας απάντηση.

Είναι η δική σας απάντηση σε όλους εκείνους τους μικρούς νομάρχες, τους μικρούς Δράκους, που νομίζουν ότι ποδηγετούν τους πολίτες με τα κακόγουστά τους συνθήματα. Σε όλους εκείνους που νιώθουν ότι έχουν να κάνουν με εύπλαστες μάζες και όχι ξεχωριστές σκεπτόμενες ατομικότητες. Σε όλους εκείνους που αρκούνται να δηλώνουν με υπερηφάνια αυτοδιοικητικοί, που ξέρουν μόνο να δανείζονται έργα άλλων φορέων και να μιλούν με στοιχεία ψεύτικα, προκειμένου να κρύψουν τη δική τους γύμνια κι ανικανότητα. Σε όλους εκείνους που νόμισαν ότι περιφερειακό πρόγραμμα μπορεί να προκύψει από την ασύνεκτη παιδική κοπτορραπτική παλιών και χιλιοεπιωμένων νομαρχιακών προγραμμάτων. Σε όλους εκείνους που νομίζουν ότι η Νέα Περιφέρεια θα ήταν ένα εύκολο βήμα για να ικανοποιήσουν κι άλλες υπέρμετρες προσωπικές τους φιλοδοξίες. Σε όλους εκείνους που υποτίμησαν τους πολίτες νομίζοντας ότι δεν υπάρχουν δυνάμεις για να προχωρήσουμε αυτόνομα στο μέλλον. Σε όλους εκείνους που συνήθισαν να είναι επαίτες μπροστά από τις πόρτες υπουργείων, και τώρα πια που τα λεφτά τελειώσανε, ξέρουνε μόνο να γκρινιάζουν και να αναπωλούν περασμένα μεγαλεία σπατάλης ζωής .

Σε όλους εκείνους που αναπνέουν με ξένον αέρα. Σε όλους εκείνους που επιβίωσαν πουλώντας αυθεντία. Σήμερα , στο βήμα βρίσκεστε εσείς. Σήμερα εσείς φέρατε το τέλος της αυθεντίας.

Όλοι αυτοί θέλουν να στρίψουν το δεξαμενόπλοιο με κουπιά. Ε, το δεξαμενόπλοιο δεν στρίβει με κουπιά. Χρειαζόμαστε συνολικό όραμα για τον τόπο, φιλοσοφία ανάπτυξης κι ευρωπαικό προσανατολισμό. Χρειαζόμαστε δυνατότητα προσαρμογής στις νέες συνθηκες που καθημερινά διαμορφώνονται σε ένα διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον. Χρειαζόμαστε λοιπόν ανοικτό μυαλό, διευρυμένους ορίζοντες,   αποδεδειγμένες διαχειριστικές ικανότητες και μια άλλη αισθητική στην επικοινωνία. Αυτά διαθέτει η «Νέα Πελοπόννησος» που εσείς δημιουργήσατε.

Γι’ αυτό και λέω πια, ότι η 7η Νοεμβρίου είναι ημέρα γιορτής και όχι απλώς ημέρα εκλογικής νίκης.

Στην Μεσσηνία έχουμε ήδη αποφασίσει.

Στην Μεσσηνία έχουμε ήδη γυρίσει σελίδα.

Στην Μεσσηνία  γράφουμε ένα καινούριο βιβλίο.

Φίλες και φίλοι μου,

Η Νέα Περιφέρεια είναι η μεγάλη μας ευκαιρία.

Η Νέα Περιφέρεια δεν είναι μέρος του προβλήματος. Είναι μέρος της λύσης. Είμαστε απολύτως έτοιμοι να χειριστούμε για πρώτη ουσιαστικά φορά σε περιφερειακό επίπεδο τα προβλήματά μας την καθημερινότητά μας, την οικονομία μας. Να αξιοποιήσουμε τους πόρους μας και να ωφεληθούμε από αυτό. Να πατήσουμε γερά πάνω στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και να κάνουμε το μεγάλο άλμα.

Η Πελοπόννησος μπορεί να φύγει από σήμερα κιόλας μπροστά.

Η Μεσσηνία μπορεί να φύγει από σήμερα κιόλας μπροστά. Όποτε κι αν η χώρα εξέλθει από την κρίση…

Η Νέα Περιφέρεια είναι μια εντελώς καινούρια διοικητική δομή. Δεν είναι μια άλλη, φρεσκαρισμένη αυτοδιοίκηση, παρόμοια με αυτήν που έχουμε ήδη γνωρίσει. Η Νέα Περιφέρεια είναι για πρώτη φορά τόσο κοντά στα ευρωπαικά δεδομένα. Όπως συμβαίνει κατά κόρον, στην Ευρώπη των 27 κρατών, στην οποία ανήκουμε,

η Νέα Περιφέρεια έχει αναβαθμισμένο ρόλο.

Συνομιλεί επί ίσοις όροις με τα κοινοτικά όργανα. Διαχειρίζεται η ίδια τους πόρους της. Διεκδικεί η ίδια αυτά που χρειάζεται για ένα καλύτερο μέλλον.

Όλοι σήμερα εδώ πιστεύουμε στις δυνατότητες του τόπου μας και τις δυνάμεις του λαού μας. Όλοι  σήμερα εδώ πιστεύουμε στο νέο θεσμό και είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε στις δικές μας πλάτες τη Νέα Περιφέρεια. Έχουμε πάρει την απόφαση να κλείσουμε τα αυτιά σε όλους εκείνους τους γνωστούς γκρινιάρηδες που επειδή  δεν τους βαστούν τα πόδια τους και δεν τους φτάνει η αναπνοή τους για την κούρσα ταχύτητας που τώρα ξεκινά, θέλουν να καθηλώσουν κι όλους εμάς σαν θεατές στην κερκίδα. Ε, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί.

Αυτό δεν θα αφήσουμε εμείς , όλοι εμείς να συμβεί! Εμείς είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε μια Νέα, μια Ευρωπαϊκή  Πελοπόννησο!

Εμείς δεν περιμένουμε την 1η Ιανουαρίου για να ξεκινήσουμε να εργαζόμαστε. Ούτε καν την επόμενη ημέρα των εκλογών. Έχουμε σηκώσει εδώ και καιρό τα μανίκια.

Μεθοδικά, συγκροτημένα, και με την υποστήριξη μιας ολόκληρης ομάδας επιστημόνων και τεχνοκρατών έχουμε έτοιμο το σχέδιο δράσης για τη Νέα Πελοπόννησο. Αυτό που κρατάτε στα χέρια σας.

Έχουμε ιεραρχήσει τους στόχους μας. Έχουμε υπολογίσει τα κόστη. Έχουμε θέσει και αυστηρά χρονοδιαγράμματα.

Κυρίες και κύριοι,

Γνωρίζουμε τις ευθύνες που αναλαμβάνουμε. Η 8η Νοεμβρίου δεν μας βρίσκει απροετοίμαστους.

Έχουμε πλήρη εικόνα της ανθρωπογεωγραφίας των υπηρεσιών και με όρους σύγχρονου μάνατζμεντ εγγυόμαστε ότι οι αρρυθμίες θα περιοριστούν

και θα έχουν πλήρως εξομαλυνθεί μέχρι την ημέρα που η Νέα Περιφέρεια θα αναλάβει επισήμως το τιμόνι της διοίκησης.

Αυτό το τιμόνι,  θα το οδηγήσουμε όλοι μαζί!

Αυτό το τιμόνι, θα το στρίψουν τα δικά σας χέρια!

Δεν θέλω να αρχίσω να απαριθμώ και να υπόσχομαι έργα και δράσεις, για τα οποία έχουμε εδώ και καιρό δεσμευτεί και που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα μας. Κι αυτό γιατί μια τέτοια απλή αναφορά υποτιμά τον πολίτη και ταιριάζει σε πολιτικάντη προηγούμενων δεκαετιών.

Επιδιώξαμε ο σχεδιασμός μας να υπακούει σε τρεις βασικούς κανόνες:

  • Πρώτον ρεαλισμό στις παραδοχές.  Όλοι γνωρίζεται πόσο εύκολο είναι να παρουσιάζονται ανεδαφικές προτάσεις.  Όλοι έχετε ακούσει τέτοιες ειδικά σε προεκλογικές περιόδους και φυσικά όλοι έχουμε βαρεθεί απ’ αυτές. Τεχνοκρατικός ρεαλισμός λοιπόν σε όλα τα επίπεδα  και όχι πολιτικάντικες ευφυολογίες
  • Δεύτερον έξυπνες επιλογές που θα εξασφαλίζουν μικρό κόστος και μεγίστη ανταπόδοση και αυτό επειδή ξέρουμε ότι το κεντρικό κράτος για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν θα έχει την δυνατότητα να χρηματοδοτήσει την Περιφέρεια με τα απαιτούμενα ποσά.
  • Και τρίτον γρήγορο αποτέλεσμα γιατί ούτε ο τόπος ούτε ο πολίτης μπορούν να περιμένουν. Αλλά κυρίως γιατί η αγορά απαιτεί να κινηθούμε  με τους δικούς της ρυθμούς.

Εμείς μπορούμε. Ο σχεδιασμός μας στοχεύει να κάνει:

την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

μια   ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

ένα ΠΡΟΤΥΠΟ ΤΟΠΙΚΗΣ  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

παράδειγμα για την  ΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ.

Αυτό είναι το διακύβευμα των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου./ Αυτό και κανένα άλλο.

Κι αυτά δεν είναι μεγάλα λόγια. Είναι υπαρκτή δυνατότητα.

Ακούστε λοιπόν μια άποψη

που σας λέει ένας πολίτης, ένας πολιτικός που δεν δίστασε να υψώσει τη φωνή του όταν έπρεπε. Που δεν δείλιασε να πει εγκαίρως: δεν είναι στραβός ο γιαλός, εμείς αρμενίζουμε στραβά.

Πρέπει να αλλάξουμε ρότα καπετάνιε…Δεν αλλάξαμε ρότα και πέσαμε στα βράχια. Ας αναλογιστούμε σε ποια θέση θα βρισκόταν η χώρα, αν εγκαίρως είχαν εισακουστεί όσοι από εμάς επεσήμαιναν τους μεγάλους κινδύνους. Και δεν ήμασταν λίγοι. Και σήμερα ευτυχώς είμαστε πολλοί.

Τώρα, όμως που πέσαμε στα βράχια  η λύση δεν είναι πολιτικολογίες και αφορισμοί.

Σήμερα διατυπώνω συνεκτική και στιβαρή πρόταση για την Περιφέρεια Πελοποννήσου

και δηλώνω κατηγορηματικά, αναλαμβάνοντας την ευθύνη,  ότι μπορώ να πετύχω/ τους στόχους του σχεδιασμού μας.

Κάποιοι καλόπιστα άλλοι πάλι όχι,  μας ρωτάνε:

εξαιρετικός ο συνολικός σχεδιασμός που παρουσιάσατε τα χρήματα όμως που θα τα βρείτε;

Με την ίδια μεθοδικότητα που σχεδιάσαμε τους στόχους,  θα κινηθούμε και στην εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων.

Από το 1.5 δις Ευρώ που έχουμε κοστολογήσει το σύνολο των παρεμβάσεων μας τα μισά περίπου θα καλυφτούν από τους θεσμοθετημένους τακτικούς πόρους καθώς και το ΕΣΠΑ.

Για τα υπόλοιπα μισά  θα απευθυνθούμε απευθείας τόσο στις Βρυξέλες για να αξιοποιήσουμε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία όσο και στην ελεύθερη αγορά για άντληση κεφαλαίων από  Συγχρηματοδοτούμενα Προγράμματα.

Φίλες και Φίλοι μου, πολίτες της Μεσσηνίας ,

Η σημερινή πραγματικότητα επιβάλει καθαρές κουβέντες. Επιβάλει να πούμε την αλήθεια όσο σκληρή κι αν είναι. Η αλήθεια είναι ότι την κρίση την έφεραν στην χώρα οι πολιτικές που ασκήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες. Την κρίση την έφερε ο υπέρμετρος δανεισμός και η κρατικοδίαιτη οικονομία.

Την κρίση την έφερε ο κομματικός αναχρονισμός και η κομματική πατρωνία. Πάντως την κρίση δεν την έφερε το μνημόνιο. Αυτή είναι η οδυνηρή συνέπεια που όλοι βιώνουμε. Δεν είναι ούτε η λύση ούτε η πηγή του προβλήματος. Διλήμματα που τίθενται ευκαιριακά για να αλιεύσουν ορισμένοι ψήφους οργής

για την σημερινή κατάντια, δεν είναι απλώς ανόητες σοφιστείες, είναι επικίνδυνες παλαιοκομματικές πρακτικές.

Για εμάς το δίλημμα είναι:

« Ναι ή όχι σε ένα καλύτερο μέλλον;»

Την απάντηση την δίνετε όλοι εσείς σήμερα!

Και είναι μια απάντηση δυνατή, ηχηρή!

Η κρίση της χώρας είναι ταυτόχρονα και κρίση αξιοπιστίας και φερεγγυότητας. Αυτό είμαι βέβαιος ότι κι εσάς σας πληγώνει. Μας πληγώνει όλους βαθιά. Δεν θέλει κανείς μας αυτήν την ταμπέλα που κάποιοι μας κολλήσανε. Το όνομα «Ελλάδα» έχει πληγεί ανεπανόρθωτα και θα μας πάρει χρόνια

μέχρι να επανορθώσουμε την κακή μας εικόνα. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Για τη σημερινή κατάσταση, οι ευθύνες βαραίνουν τις κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης και το σαθρό σύστημα εξουσίας  που εμπλέκει τους πολιτικούς,

τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, μέρος του επιχειρηματικού κόσμου, ακόμη και θεσμούς που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να εγγυώνται τη διαφάνεια, θεσμούς δημοκρατίας.

Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη.

Έχει βαθιές ρίζες. Τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν μόνο σε επίπεδο περιφερειακών δομών. Και εξηγούμαι. Είναι πια στο χέρι της Νέας Περιφέρειας να ξεφορτωθεί τα βαρίδια.  Είναι πια σήμερα στο χέρι της Νέας Περιφέρειας  να αποκτήσει την δική της, ξεχωριστή ταυτότητα, τη δική της αξιόπιστη υπόσταση,

τη δική της αυτόνομη αναπυξιακή διαδρομή τόσο στο εσωτερικό της χώρας μας, όσο και στη διεθνή σκηνή. Αυτή τη δυνατότητα μας εξασφαλίζει ο νέος θεσμός.

Αυτό είναι το όραμά μας. Πάνω σε αυτό το όραμα χτίζουμε.

Αυτό το όραμα, εμείς, όλοι εμείς, το  κάνουμε από σήμερα πράξη!

Φίλες και φίλοι, Μεσσήνιοι συμπατριώτες μου,

Φίλες και Φίλοι μου Πελοποννήσιοι πολίτες,

Οι εκλογές της 7ης Νοεμβρίου είναι βαθιά πολιτικές. Ευτυχώς όμως δεν είναι καθόλου κομματικές. Αντιληφθήκαμε πού μας οδήγησε ο κομματισμός και οι περιχαρακώσεις.

Νιώσαμε το αδιέξοδο των ανεύθυνων και διεφθαρμένων πολιτικών που κάποιοι χάραξαν εις βάρος των συμφερόντων της χώρας.

Που κάποιοι χάραξαν εις βάρος όλων εμάς που επιλέξαμε το δρόμο της εντιμότητας και της διαφάνειας.

Ζήσαμε την ανηθικότητα των πελατειακών σχέσεων που εξασφάλισαν επί μακρόν την ανοχή και την σιωπή των πολιτών.

Σήμερα, ήλθε η ώρα οι πολίτες να μιλήσουν!

Σήμερα, ήλθε η ώρα οι πολίτες να συγκυβερνήσουν!

Με παρακαταθήκη την πολιτική μου διαδρομή. Μια διαδρομή που τη γνωρίζετε όλοι.

Μια διαδρομή απόλυτα διάφανη, βαθιά έντιμη, κρυστάλλινη και δημιουργική βρίσκομαι σήμερα απέναντί σας.

Πρόσωπο με πρόσωπο. Χωρίς μεσάζοντες. Όπως άλλωστε πάντοτε εμείς κάναμε.

Εμείς κοιταζόμαστε στα μάτια. Και ξέρουμε βαθιά μέσα μας ότι  εμείς δεν αλλάξαμε. Εμείς μένουμε αμετακίνητοι στις αρχές μας. Αδιαπράγματευτοι στις αξίες μας.

Προσηλωμένοι στον κοινό μας στόχο για μια νέα πατρίδα. Αυτή που μας αξίζει. Αυτή που χρωστάμε στα παιδιά μας.

Σήμερα εδώ μαζί  σας, μπροστά σε ανθρώπους ντόμπρους, τίμιους, υπερήφανους  και ειλικρινείς, θέλω να υπογράψουμε ένα συμβόλαιο εμπιστοσύνης και …αμφίδρομης  τιμής.

Εμείς δεν θα συμβιβαστούμε!

Εμείς δεν θα δειλιάσουμε!

Εμείς δεν θα σιωπήσουμε!

Εμείς θα ξαναχτίσουμε την πατρίδα!

Εμείς μπορούμε. Και το έχουμε αποδείξει!

Η 7η Νοεμβρίου είναι ημέρα γιορτής. ..

Η 7η Νοεμβρίου είναι ημέρα νίκης. ..

Είναι ημέρα που η δική μας, η δική σας υπέρβαση, που έχει ήδη συντελεστεί στην κοινωνία, θα αποτυπωθεί και στο χάρτη της χώρας. Είναι ημέρα που ο δικός σας άδολος πατριωτισμός, ο αυθεντικός πατριωτισμός των Μεσσήνιων πολιτών, ο δικός μας ακομμάτιστος πατριωτισμός θα αποτελέσει τα γερά θεμέλια για την κοινή μας πορεία στο αύριο.

Φίλοι μου, η Πελοπόννησος θα παραμείνει λευκή.

Μακριά από χρώματα που κάποτε μας χώριζαν και σήμερα μας ενώνουν. Πάνω σε αυτόν τον λευκό καμβά θα ζωγραφίσουμε εμείς, με τα δικά μας σχέδια, με τις δικές μας πινελιές το φωτεινότερο μέλλον μας.

Η Μεσσηνία έχει δώσει το μήνυμα.

Η Μεσσηνία έχει ήδη γυρίσει σελίδα.

Ο αέρας έχει εδώ και καιρό ξεκινήσει να φυσά.

Και σήμερα γίνεται δημιουργική θύελλα.

Η Νέα Πελοπόννησος έχει ήδη κερδίσει.

Η Νέα Πελοπόννησος είναι ήδη ο μεγάλος νικητής.

Η Νέα Πελοπόννησος είναι η ΔΙΚΗ ΣΑΣ  νίκη. Η δική σας ατομική/ και η δική μας συλλογική νίκη.

Είμαστε όλοι μαζί

Μαζί  ζούμε το όνειρο!

Μαζί φτιάχνουμε μια  καλύτερη ζωή!

Μαζί δημιουργούμε μια Νέα πατρίδα!

Μαζί χτίζουμε μια Νέα Πελοπόννησο!  Ελάτε μαζί μας για μια Νέα Μεσσηνία!

Φίλες και Φίλοι,

Βρίσκομαι σήμερα εδώ ενώπιον σας να κάνουμε μαζί τον απολογισμό του κοινού προεκλογικού μας αγώνα. Για όλο αυτό το διάστημα επικοινωνήσαμεΜε σύγχρονα μέσα, με νέες τεχνολογίες, με φαντασία, δημιουργικότητα και έντιμο, καθαρό λόγο ε

Ο απερχόμενος νομάρχης Μεσσηνίας δηλώνει με υπερηφάνια αυτοδιοικητικός και με μοναδικό εφόδιο αυτήν την ιδιότητα, χωρίς πολιτική πρόταση, χωρίς στρατηγική και με ένα πρόγραμμα προϊόν παιδικής χαρτοκοπτικής ζητά αυτήν την κρίσιμη στιγμή να αναλάβει την τύχη της Πελοποννήσου.

Δεν χρειάζεται να σας μιλήσω εγώ για το έργο του. Μιλάτε εσείς για εμένα.