Αρχική ΑΡΧΕΙΟ ΕΝΤΥΠΑ Πολίτης της Κορινθίας: Στο επίκεντρο η αγροτική πολιτικη

Πολίτης της Κορινθίας: Στο επίκεντρο η αγροτική πολιτικη

Νέα Πελοπόννησος

Με τον καλύτερο τρόπο επιβεβαιώθηκε, τρεις εβδομάδες από τις κρίσιμες αυτοδιοικητικές εκλογές, η δυναμική που έχει αναπτύξει ο Γιώργο Δέδες και η Νέα Πελοπόννησος, στην Κορινθία. Σε κάθε μία από τις συναντήσεις που έκανε ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης το περασμένο Σαββατοκύριακο έδωσαν το παρών δεκάδες πολίτες -είναι δε χαρακτηριστικό ότι σε ορισμένες περιπτώσεις το παρών έδωσε το σύνολο των κατοίκων του χωριού!

Ο Γιώργος Δέδες σε όλες τις τοποθετήσεις του έκανε γενικές αναφορές στον Καλλικράτη, επισημαίνοντας την προσπάθεια που γίνεται «…για να απελευθερώσουμε τις δυνάμεις μας και να τις αναπτύξουμε πάνω στα συγκριτικά πλεονεκτήματα μας. Ο Καλλικράτης είναι το σπάσιμο κάθε κατεστημένου στο χώρο της αυτοδιοίκησης που την βύθισε στην αναποτελεσματικότητα, στην αδιαφάνεια, στην σπατάλη, στην υπανάπτυξη. Καλλικράτης σημαίνει αποτέλεσμα, διαφάνεια, εξοικονόμηση, ανάπτυξη, δημοκρατία, συμμετοχή, ταυτότητα στα προϊόντα μας, ταυτότητα στις υπηρεσίες μας, πολιτισμό και πράσινο στην ανάπτυξη μας…», για να καταλήξει ότι σε αυτές τις εκλογές οι πολίτες, «θα κληθούν να στηρίξουν υποψηφίους που πιστεύουν στον Καλλικράτη και είναι ικανοί να τον υπηρετήσουν…», αφήνοντας σαφείς αιχμές για το αυτοδιοικητικό ιδεολόγημα τόσο του Δημήτρη Δράκου, όσο και του Νίκου Ταγαρά, σε σχέση με την μεταρρύθμιση.

Διαφάνεια, διαφάνεια, διαφάνεια

Ο κ. Δέδες επανέλαβε για μία ακόμα φορά την προσήλωση τόσο του ιδίου όσο και του Πέτρου Τατούλη στα ζητήματα της διαφάνειας: «…Η καταπολέμηση της διαφθοράς αποτελεί σταθερό σημείο αναφοράς για όλες τις πολιτικές δυνάμεις, στη μελλοντική πορεία της κοινωνίας μας. Είναι υποχρέωση και ευθύνη όλων μας να αντιταχθούμε στη διαπλοκή και στα παρεπόμενα διαβρωτικά φαινόμενα της. Ο Πέτρος Τατούλης και η Νέα Πελοπόννησος έχει καταθέσει τρεις δεσμεύσεις για τα ζητήματα της διαφάνειας. Πρώτα απ’ όλα, όλοι όσοι εκλεγούμε από τον ίδιο τον αντιπεριφερειάρχη μέχρι τον τελευταίο περιφερειακό σύμβουλο, από την πρώτη μέρα της θητείας μας, θα καταθέσουμε στην δημοσιότητα το πόθεν έσχες μας, ώστε να κρίνει ο πολίτης την διαδρομή καθενός σε όλη την θητεία του. Πως μπήκαμε στην περιφέρεια και πως θα εξέλθουμε σε τριάμισι χρόνια. Δεύτερον, θα περικόψουμε δραστικά τις μη παραγωγικές δαπάνες και θα προχωρήσουμε σε αναδιάρθρωση του προϋπολογισμού, όποτε κρίνεται απαραίτητο, ώστε να βρίσκουμε πόρους για ενίσχυση των μηχανισμών πρόνοιας.
Τρίτον θα δημοσιοποιούμε κάθε δαπάνη της περιφέρειας, όχι μόνο στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, αλλά και στο διαδίκτυο, ώστε να γνωρίζει ο πολίτης που πάει και το τελευταίο ευρώ, ποια είναι η σκοπιμότητα της δαπάνης και ποιος είναι ο προμηθευτής ή ο εργολάβος που αναλαμβάνει κάθε έργο. Έτσι απαντάμε εμείς στις προκλήσεις των καιρών και στα ερωτήματα της κοινωνίας…».

Ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης τοποθετήθηκε και στα τοπικά ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους των αγροτικών περιοχών σημειώνοντας ειδικά: την Περιφερειακή Αγροτική Αγορά Πελοποννήσου, τομείς δραστηριότητας της οποίας θα είναι η προώθηση των τοπικών αγροτικών προϊόντων, η διευκόλυνση των διαδικασιών για τους χαρακτηρισμούς Ονομασίας Προέλευσης και των γεωγραφικών ενδείξεων, το Γραφείο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων το οποίο θα είναι σε θέση να διαπραγματεύεται απευθείας τις χρηματοδοτήσεις και τις επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Γραφείο Ενημέρωσης Αγρότη, αρμοδιότητα του οποίου θα είναι η διαρκής ενημέρωση, η επιστημονική υποστήριξη και η επιτάχυνση των διαδικασιών για τα θέματα που αφορούν τους αγρότες.

Τόνωση της αγροτικής οικονομίας

· Ειδικά στο Μάρκασι ετέθησαν τα εξής θέματα: η ολοκλήρωση των ανασκαφών των σπηλαίων της περιοχής, η κατοχύρωση του σήματος πιστοποίησης του ντόπιου μήλου για την εξασφάλιση Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και το χρόνιο πρόβλημα του εγκαταλελειμμένου δρόμου μήκους 7 χλμ. για τον οποίο ο κ. Δέδες δεσμεύτηκε για την άμεση επανεξέτασή του.

· Στην Τενέα, η εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων έφερε στο φως τα προβλήματα και τους προβληματισμούς των κατοίκων αλλά και τις προθέσεις του ανεξάρτητου συνδυασμού της «Νέας Πελοποννήσου» όπως οι προοπτικές αξιοποίησης του μεσαιωνικού Φρουρίου του Αγιονοριού, η πρόθεση να αγοραστεί το Αστεροσκοπείο Στεφανίου επί του λόφου της Δραγατούρας και να αναδειχτεί κατάλληλα με σκοπό την προβολή του επιστημονικού του έργου, η ενίσχυση του αγροτουρισμού, η επένδυση σε νέες μορφές ενέργειας, η αξιοποίηση του Σπηλαίου της Κλένιας και η συνέχιση των αρχαιολογικών ανασκαφών. Εκεί έγινε και συζήτηση για το δάσος της Φανερωμένης και την ανάδειξή του σε περιβαλλοντικό πνεύμονα για την ευρύτερη περιοχή, αλλά και για την άμεση αποκατάσταση των δασικών εκτάσεων που χάθηκαν κατά τις πυρκαγιές του 2007, ώστε να αποκατασταθεί ο πλούτος και η ισορροπία των οικοσυστημάτων.


Το νέο ενεργειακό τοπίο

Πάντως, το θέμα που συζητήθηκε στην Τενέα για πρώτη φορά αφορούσε την έλευση του φυσικού αερίου στην περιοχή, καθώς στα όρια του σημερινού δήμου θα γίνει ο κόμβος εναλλαγής του φυσικού αερίου με την γραμμή που θα το μεταφέρει στην Αργολίδα. Είναι προφανές ότι η δημιουργία εκεί ενός τέτοιου κόμβου σε συνδυασμό με την δημιουργία σύγχρονων βιομηχανικών πάρκων για βιομηχανίες χαμηλής όχλησης μπορεί να εξελίξει μία καθαρά αγροτική περιοχή σε ήπιο βιομηχανικό και επαγγελματικό κέντρο λύνοντας και τα ζητήματα ανεργίας στην τοπική οικονομία.

Στην περιοδεία του στον δήμο Στυμφαλίας ο Γιώργος Δέδες εξειδίκευσε τις προτάσεις στον αγροτικό τομέα και ειδικά όσες αναφέρονται στη δημιουργία ενός Περιφερειακού Κέντρου Αγροτικής Ανάπτυξης που θα περιλαμβάνει: Υποδομές για την λειτουργία μόνιμου διαπραγματευτηρίου αγροτικών προϊόντων (δηλαδή περιφερειακή αγορά αγροτικών προϊόντων, διασυνδεδεμένη με κεντρικές ευρωπαϊκές αγορές), συνεδριακό κέντρο και εκθεσιακό χώρο.

Το Περιφερειακό Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για την άσκηση Περιφερειακής Πολιτικής αλλά κυρίως για την προώθηση των πελοποννησιακών προϊόντων, αφού θα εξασφαλίσει αφενός τη «μείωση της απόστασης» μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή και αφετέρου θα εγγυάται τον «αφοπλισμό» του καρτέλ των μεσαζόντων, οι οποίοι στρεβλώνουν μέχρι σήμερα την αγορά και καρπώνονται υπερκέρδη εις βάρος του παραγωγού και του καταναλωτή.
Παράλληλα, το Περιφερειακό Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης θα βοηθήσει στην συγκρότηση Ολοκληρωμένου Περιφερειακού Σχεδίου για την Αγροτική Ανάπτυξη με κεντρικούς πυρήνες την βιολογική γεωργία, τα προϊόντα ονομασίας προέλευσης (Π.Ο.Π.), τα προϊόντα γεωγραφικών ενδείξεων (Π.Γ.Ε.), τα προϊόντα ολοκληρωμένης διαχείρισης, τις ομάδες παραγωγών και τις επιχειρηματικές συμπράξεις, τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των κτηνοτροφικών μονάδων. Τέλος θα ευνοήσει την δημιουργία μηχανισμού εκπαίδευσης και μεταφοράς τεχνογνωσίας στους αγρότες. Στον μηχανισμό αυτόν θα ενταχτούν αναβαθμισμένα τα Κέντρα Γεωργικής Εκπαίδευσης και θα αξιοποιηθούν οι σημερινές Διευθύνσεις Γεωργίας.

μέσω Πολίτης της Κορινθίας: Στο επίκεντρο η αγροτική πολιτικη.