Αρχική ΑΡΧΕΙΟ ΕΝΤΥΠΑ Εισάγουμε Νέα Αντίληψη και Nέες Πολιτικές για την Αγροτική Ανάπτυξη

Εισάγουμε Νέα Αντίληψη και Nέες Πολιτικές για την Αγροτική Ανάπτυξη

Νέα Πελοπόννησος

Παρά τη σημαντική συρρίκνωση του Αγροτικού τομέα τα τελευταία 30 χρόνια, το ένα πέμπτο σχεδόν του συνολικού ΑΕΠ της Περιφέρειας Πελοποννήσου εξακολουθεί να παράγεται κυρίως από τον κλάδο της γεωργίας, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο του μέσου όρου της χώρας.

Πιστεύουμε στις προοπτικές ανάπτυξης της Αγροτικής οικονομίας της Πελοποννήσου και θα την υποστηρίξουμε.

Η παραγωγή σπάνιας ποιότητας παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων, αποτελεί το μεγάλο μας πλεονέκτημα. Εξαιρετικά λάδια, τα καλύτερα στη Μεσόγειο, η βρώσιμη ελιά (Καλαμών και Μαμούθ Κυνουρίας), τα πορτοκάλια της Αργολίδας και της Λακωνίας, τα μήλα και η πατάτα της Μαντινείας, τα ποιοτικά κρασιά της Νεμέας, της Μαντινείας, της Κορινθίας (Αγιωργίτικο, Μοσχοφίλερο κλπ), τα σταφύλια της Κορινθίας, η μελιτζάνα του Λεωνιδίου, το κάστανο και μια σειρά άλλων προϊόντων αποδίδουν στους παραγωγούς αλλά και την τοπική οικονομία πολύ λιγότερο από αυτό που θα αντιστοιχούσε υπό άλλες προϋποθέσεις, στη φήμη που διαθέτουν (brand name).

Η συσκευασία, η μεταποίηση, η υποστήριξη τους με τίτλους ονομασίας προέλευσης (Π.Ο.Π.) και η συστηματική προώθηση τους ως επώνυμα προϊόντα στην αγορά μπορούν να πολλαπλασιάσουν την αξία τους. Εμείς, ως περιφέρεια, θα υποστηρίξουμε τους παραγωγούς για εξαγωγή των προϊόντων τους, ώστε να αυξηθεί η ζήτηση, επομένως και η τιμή τους.

Η υποβάθμιση του υδροφόρου ορίζοντα, οι μεγάλες ελλείψεις σε έργα υποδομής αγροτικού τομέα, το μεγάλο κόστος παράγωγης, η ανύπαρκτη υποστήριξη του παραγωγού με σύγχρονη τεχνογνωσία και τα καρτέλ που ελέγχουν την εμπορία των αγροτικών προϊόντων αποτελούν τους παράγοντες που ευθύνονται για την συρρίκνωση του Αγροτικού τομέα και τη μείωση του εισοδήματος του αγρότη.

Οι κλιματικές αλλαγές και η ανάγκη προσαρμογής των καλλιεργειών στις συνθήκες που αυτές διαμορφώνουν αποτελεί μεγάλη πρόκληση. Η «Νέα Πελοπόννησος» θεωρεί ότι η ώθηση της αγροτικής ανάπτυξης είναι όρος επιβίωσης για την οικονομία της περιφέρειάς μας. Μόνο που η δική μας προσέγγιση στην αγροτική ανάπτυξη είναι απαλλαγμένη από κάθε στοιχείο προσκόλλησης σε παρωχημένες νοοτροπίες, που επί χρόνια στρεβλώνουν τον κλάδο. Αγροτική ανάπτυξη σημαίνει παραγωγή και λειτουργικήαξιοποίηση των φυσικών πόρων. Δε σημαίνει εξάρτηση από τις επιδοτήσεις και εμμονή σε ξεπερασμένες, μη αποδοτικές καλλιέργειες.

Στόχος μας είναι να διαδώσουμε μια νέα αντίληψη και να υλοποιήσουμε μια νέα πολιτική για την αγροτική ανάπτυξη που θα στηρίζεται σε τέσσερις άξονες:

1. Κατασκευή αγροτικών υποδομών ύψους τουλάχιστον 250εκ Ευρώ, με ιδιαίτερη έμφαση στη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Σήμερα, που ο αγρότης καλείται να παράγει μέσα σε έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον, οι αγροτικές υποδομές δεν αποτελούν απλά παράγοντα αύξησης της παραγωγής και μείωσης του κόστους, αλλά προϋπόθεση για την ύπαρξη παραγωγής.

* Η ολοκλήρωση των μεγάλων αρδευτικών της Τάκας, της Κανδήλας και του Φαλάνθου στην Αρκαδία (100 εκ. Ευρώ).

* Το νέο έργο του Ανάβαλλου στην Αργολίδα (30 εκ Ευρώ).

* Η κατασκευή των δικτύων διανομής από το Φράγμα του Φενεού στην Κορινθία (40 εκ Ευρώ).

* Ο εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα στις παραλιακές ζώνες όλων των Νομών. Υπάρχουν ώριμες μελέτες για τον Αργολικό Κάμπο, τον κάτω ρου του Ευρώτα Ποταμού, την Κυνουρία και την παραλιακή Μεσσηνία με έργα συνολικού προϋπολογισμού 50εκ Ευρώ. Θα συνταχτεί άμεσα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για όλες τις υπόλοιπες παραλιακές ζώνες με κεντρικό στόχο ούτε ένα κυβικό μέτρο νερού να μην πάει ανεκμετάλλευτο στη θάλασσα.

2. Κατασκευή ενός Περιφερειακού Κέντρου Αγροτικής Ανάπτυξης που θα περιλαμβάνει:

* Υποδομές για την λειτουργία μόνιμου διαπραγματευτηρίου αγροτικών προϊόντων. Πρόκειται για μια περιφερειακή λαχαναγορά διασυνδεδεμένη με κεντρικές ευρωπαϊκές αγορές .

* Συνεδριακό κέντρο

* Εκθεσιακό χώρο

Το Περιφερειακό Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για την άσκηση Περιφερειακής Πολιτικής αλλά κυρίως για την προώθηση των πελοποννησιακών προϊόντων, αφού θα εξασφαλίσει αφενός τη «μείωση της απόστασης» μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή και αφετέρου θα εγγυάται τον «αφοπλισμό» του καρτέλ των μεσαζόντων, οι οποίοι στρεβλώνουν μέχρι σήμερα την αγορά και καρπώνονται υπερκέρδη εις βάρος του παραγωγού και του καταναλωτή .

1. Συγκρότηση Ολοκληρωμένου Περιφερειακού Σχεδίου για την Αγροτική Ανάπτυξη με κεντρικούς πυρήνες την βιολογική γεωργία, τα προϊόντα ονομασίας προέλευσης (Π.Ο.Π.), τα προϊόντα γεωγραφικών ενδείξεων (Π.Γ.Ε.), τα προϊόντα ολοκληρωμένης διαχείρισης, τις ομάδες παραγωγών και τις επιχειρηματικές συμπράξεις, τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των κτηνοτροφικών μονάδων.

2. Δημιουργία μηχανισμού εκπαίδευσης και μεταφοράς τεχνογνωσίας στους αγρότες. Στον μηχανισμό αυτόν θα ενταχτούν αναβαθμισμένα τα Κέντρα Γεωργικής Εκπαίδευσης και θα αξιοποιηθούν οι σημερινές Διευθύνσεις Γεωργίας.